RAZINE OBRAZOVANJA

Razine obrazovanja AEQ metode®

 

Osnovna razina

Obrazovanje budućih učitelja AEQ metode® znatno se razlikuje on načina obrazovanja drugih sličnih metoda. Budući učitelj AEQ metode® napreduje kroz stupnjeve obrazovanja samo u skladu s povećanjem osjetljivosti i vještine prepoznavanja stanja unutar vlastite membrane, kao i sposobnosti opisivanja tog stanja riječima.

 

Redovno obrazovanje i praksa značajno povećavaju osvješćivanje vlastitih pokreta i nereda, te konstantno razvijanje novih modela razmišljanja. Istovremeno smanjuju informacijski vakuum. Za učitelja AEQ metode® od iznimne je važnosti horizontalna i vertikalna povezanost, jer to je jedini način za opažanje, osjećanje, promatranje i opis stanja, držanja i osjećanja svojih klijenata.

 

Potrebno je da dovoljno dobro poznaje, čuti, razumije i može mijenjati svoju somu, kako bi mogao uspješno opažati, razumjeti i znati naučiti sve što je potrebno za uklanjanje entropije i bolova u klijenta.

 

Kroz bolju samosvijest učitelj stječe više samopouzdanja i sposobnost za bolju i trajniju pozornost prema klijentu. To je nužno kako na individualnim terapijama tako i na grupnim radionicama. Time osigurava pravilan odnos sa klijentom i sprječava nedoumice hoće li zaista za svoje uložene novce dobiti adekvatnu uslugu. Ukoliko je taj omjer jednakovrijedan, sintropija je osigurana na obostrano zadovoljstvo.

 

O svemu navedenome budući će učitelji AEQ metode® biti upoznati na radionici na kojoj učimo osnove metode. Učenje odnosa i osjećaja odvija se istovremeno s učenjem kako produžiti mišiće i ukloniti nered u kretanju. Učimo prepoznavanje senzorno-motorne amnezije, podučavam ih vještini produživanja mišića, somatskim refleksima i AEQ vježbama. Tako na radionici i kod kuće vlastitim istraživanjem postupno znatno poboljšavaju svijest, kontrolu i uređenost kretanja , te su spremniji za obrazovanje za učitelja AEQ metode® 1. stupnja.

 

 

 

1. Stupanj

AEQ-1

 

Seminar za učitelja AEQ metode® 1. stupnja namijenjen je temeljnijem razumijevanju AEQ metode®. Budući će učitelj steći dovoljno znanja o osnovnim temeljitostima metode i naučiti kako razviti dovoljno jasnu komunikaciju unutar samog sebe, te između sebe i klijenta. Obučiti će se objašnjavanju uzroka za trenutno stanje, unaprijediti i naučiti sve novije i novije vježbe i njihovu prikladnost za određenu tegobu.

 

Znanje stečeno na seminaru 1. stupnja prikladno je i nužno za kvalitetno učenje klijenata. Omogućuje bolju rehabilitaciju nakon ozljeda i uklanjanje manje kompleksnih kroničnih mišićnih ukočenosti i kroničnih bolova. Učimo pravilno usmjeravanje pozornosti kako bismo otkrili moguće nejasnoće u komunikaciji s klijentom.  Na taj se način učitelj učinkovitije bavi neučinkovitim kretanjem klijenta. Znanje smanjuje nagađanje u odlukama kako naprijed, smanjuje mogućnost ponavljanja ozljeda i vrijeme utrošeno na korektivne vježbe.

 

Važan dio učenja AEQ metode® je razumijevanje somatske filozofije koja podrazumijeva drugačiji pogled na uzroke tegoba. Znanje stečeno na seminaru dostatno je za stjecanje iskustva i sposobnosti za vođenje radionica u trajanju od 3 do 4 sata za skupinu do 10 polaznika.

 

Interes za ovim načinom učenja sve više raste unutar svih dobnih skupina i zanimanja. U šest dana raditi ćemo na sebi i na drugim sudionicima seminara. Tako ćete pravilno pripremljeni moći zaroniti u dubine AEQ metode®, te početi korjenito utjecati na kvalitetu vašeg života, a to znanje kasnije kvalitetno primijeniti na klijentima. Nakon uspješno završenog seminara dobiti ćete certifikat učitelja AEQ metode® 1. stupnja.

 

 

 

2. Stupanj

 

AEQ-2

 

U godini praktičnog rada na sebi, znatiželje i učenja drugih, te sudjelovanja na cjelodnevnoj radionici na kojoj ste u ulozi pomoćnika, steći ćete dovoljno znanja i iskustva za vlastite promjene, a to će ujedno biti i dobra polazna točka za upis na seminar učitelja AEQ metode® 2. stupnja. Mogućnost upisa imaju oni učitelji 1. stupnja koji će pokazati natprosječno znanje i zanimanje za učenje, te potrebnu širinu znanja i upotrebe AEQ metode®.

 

Seminar 2. stupnja podrazumijeva znatno veću horizontalnu i vertikalnu povezanost od seminara 1. stupnja. Sposobnost osjećanja, nadzora i jasna komunikacija temeljni su kriteriji za nastavak obrazovanja.

 

Seminar za učitelja AEQ metode® 2. stupnja vodi u produbljeno znanje o uzrocima nastanka SMA, te principe AEQ metode®. Uvodi spoznaju i značenje membrane i utjecaj emocija na funkciju i osjećaj some. Proširenom znanju dodati ćete nove pokrete za poboljšanje stanja kao što su ukočeno rame, skolioza, ponavljajuće sportske ozljede i sl. Seminar uključuje i učenje aktivne pomoći učitelja pri izvođenju vježbi s polaganjem ruke i pritiskom dlana na određene dijelove tijela, što povećava osjetilnu percepciju.

 

To će učitelju 2. stupnja omogućiti visoku kvalitetu pomoći pri težim oblicima somatskih tegoba. Između ostalog omogućuje izlječenje i uklanjanje bolova u leđima, vratu, koljenima i zglobovima, išijasa, teniskog lakta, karpalnog kanala, petnog trna, hiperlordoze, hiperkifoze, sindroma piriformisa, torakalnog sindroma, zamrznutog ramena, glavobolje, plitkog disanja, migrene, tendinitisa, grčeva u mišićima, kroničnog umora, trnaca u rukama, fibromialgije, skolioze, Ahilove tetive.

 

Znanje stečeno na 2. stupnju omogućiti će vam kvalitetnu pozornost koja je neophodna za pošteno i pravilno vođenje 4-erosatnih radionica AEQ metode do 10 polaznika samostalno, te do 15 polaznika uz pomoć asistenta 1. ili 2. stupnja.

 

Certifikat 2. stupnja preduvjet je za nastavak obrazovanja u središnji stupanj znanja AEQ metode®, koji omogućuje klinički rad sa klijentima, aktivnu individualnu terapiju i stjecanje zvanja učitelja AEQ metode® 3. i 4. stupnja. U srednjem stupnju učite kliničke protokole i aktivan rad s klijentima na individualnim terapijama. To je najučinkovitiji način učenja AEQ metode® koji u iznimno kratkom vremenu značajno mijenja svijest, uređenost kretanja, kontrolu i učinkovitost, što je potrebno za hvatanje u koštac s teže rješivim tegobama klijenata. Učitelj AEQ metode® 3. i 4. stupnja ima dovoljno opsežno znanje za lakše uklanjanje većine stanja koji su posljedica gubitka svjesnog senzorno motornog nadzora. Pomaže bržoj rehabilitaciji i oporavku nakon teških ozljeda kako na fizičkoj tako i na emocionalnoj razini. 

 

3. Stupanj 

 

Obrazovanje za učitelja AEQ metode® 3. stupnja

 

AEQ3

 

Uvjet za daljnje obrazovanje učitelja srednjeg stupnja AEQ metode® je uspješno razumijevanje i praktična primjena prethodno stečenog znanja Osnovnog stupnja metode te ispunjavanje uvjeta za učenje srednjeg stupnja.

 

Osnovni se stupanj temelji na razumijevanju odnosa i razumijevanju značenja uma i membrane te njihove međusobne komunikacije. Budući učitelj 3. stupnja svoje znanje koristi  i produbljuje praktičnim radom, vježbama i razumijevanjem načela koje provodi sam i uči druge kroz, naravno, teoretsko tumačenje. Ono mora biti domišljato i jasno, jer samo razumijevanjem osoba može pravilno izvršiti i razumjeti pojedini ili skup pokreta od kojih je vježba sastavljena. Na taj se način razvija soma, koja djeluje dobro samo pri dobroj komunikaciji između uma i mišića. Učitelj koji razumije važnost some svoje razumijevanje prenosi to učenicima i klijentima. 

 

Osnovni stupanj obrazovanja omogoćuje razumijevanje fizičkog stanja, utjecaja samosvijesti i samoizražavanja i samokontrole što određuje čovjekovu osobnost, a što je također dio osjećaja i svojstvo some. Učenik postaje svjestan važnosti veze između membrane i svijesti te spoznaje funkciju užitka i boli. 

 

Obrazovanje srednjeg stupnja nadograđuje razumijevanje spomenutih veza pomoću naprednijeg tumačenja fizičkih i bioloških zakona te anatomije. Važan dio učenja ovog stupnja je poboljšanje sposobnosti zapažanja držanja klijenta, njegove pojave i osobnog pristupa. Učitelj određuje koji su mišići kod klijenta kronično ukočeni i gdje je izgubio nadzor nad membranom.

Učitelj 3. stupnja svojim zapažanjem, dodirom i slušanjem zna dovoljno dobro povezati ono što osjeća i vidi s onim što čuje ili zaključuje iz osobne ispovijedi klijenta na individualnom tretmanu te mu postupno, kroz obrazloženje i praktičan rad predstavlja svoje razumijevanje njegova stanja i razloge njegovih tegoba.

 

Učitelj srednjeg stupnja zbog dubine svojeg znanja o klijentu mnogo uspješnije radi individualne tretmane od učitelja osnovnog stupnja, stanje SMA pomaže eliminirati mnogo brže nego kada klijent uči vježbe i gibanje iz priručnika ili na grupnim radionicama. Svakako najvažnija prednost ove obrazovne razine je učiteljeva spretnost usmjeravanja pažnje na ključne probleme klijenta. Na taj se način učitelj optimalno povezuje sa klijentom. Zajednička pozornost klijenta i učitelja uspješno smanjuje otuđenost uma i membrane, a što omogućuje uklanjanje bolova, kroničnih tegoba i emocionalnih stanja.

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode® 5. stupnja

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook